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Best of November 2016
  
Following are a dozen questions answered by the engineering staff as
part of the NFSA's Expert of the Day (EOD) member assistance
program being brought forward as the "Best of November 2016."  If
you have a question for the NFSA EOD (and you are an NFSA
member), send your question to eod@nfsa.org and the EOD will get
back to you.
  
It should be noted that the following are the opinions of the NFSA
Engineering Department staff, generated as members of the relevant
NFPA technical committees and through our general experience in
writing and interpreting codes and standards.  They have not been
processed as formal interpretations in accordance with the NFPA
Regulations Governing Committee Projects and should therefore not
be considered, nor relied upon, as the official positions of the NFPA or
its Committees.  Unless otherwise noted the most recent published
edition of the standard referenced was used.
  
Question 1 - Baffles Separating Sprinklers
There is a situation where some sprinklers that are part of a water
curtain need to be moved. These relocated sprinklers will be located 5
feet from the adjacent ceiling sprinklers, which are not going to be
moved. As these sprinklers are closer than the minimum distance of 6
feet from the adjacent sprinklers, baffles will be installed per section
8.6.3.4.2 of NFPA 13.What is the minimum distance that the baffles
may be placed from the water curtain sprinklers?
 
Answer: NFPA 13 does not specify exactly where baffles are to be
located. In this case, as the water curtain sprinklers are not expected
to provide floor coverage (this is to be accomplished by the adjacent
ceiling sprinklers), the minimum allowed distance between the baffle
and the water curtain sprinkler would be 4 inches. This is based upon
section 8.6.3.3 which specifies that the minimum distance from
sprinklers to adjacent walls is 4 inches. 
 
If the sprinkler in question is expected to provide floor coverage, then
the baffle would need to be in conformance with the "beam rule"
(section 8.6.5.1.2) in order to ensure that sufficient water will discharge
below the baffle.
  
Question 2 - Using a Restrained Joint System
Is it permissible to use a restrained joint system as an alternative to
thrust blocks to secure underground piping from movement?
  
Answer: Yes, NFPA 13, Section 10.6 permits the use of any of three
options; thrust blocks in accordance with Section 10.6.1, restrained
joint systems as per Section 10.6.2, or any the specified rigid
connection types listed in Section 10.6.3. If a restrained joint system
meeting the requirements of Section 10.6.2 and its subsections is
used, thrust blocks are not required as the piping will be held in
place.
 
Question 3 - Connecting a Dry Sprinkler in the System
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There is a building where dry sprinklers will be used to protect a few
spaces. When connecting the wet pipe fitting can it be located in the
wall cavity if a dry barrel length is allowed to be zero?
  
Answer: "No". The wet pipe fitting cannot be installed in the wall
cavity. Figure A.8.4.9.1(a) in NFPA 13 provides guidance on where
the dry barrel length is measured from. This figure indicates that the
face of the wet fitting needs to be installed outside the wall cavity, and
that the exposed dry barrel length (x) is measured from the face of the
fitting to the inside surface of the exterior wall. This keeps the wet
piping and fittings in areas where the water will not freeze.
  
Question 4 - Sizing the Fire Department Connection
Some systems have different size diameters for the fire department
connection (FDC) and its piping in sprinkler systems. NFPA 13,
section 8.17.2.3, provides three options for sizing of pipe. For a
sprinkler system that has an 8-inch riser, does the FDC need to be 4
inches or 8 inches in diameter?
  
Answer: It depends on whether the fire department connection
supplies a sprinkler system only or if it supplies a combined
sprinkler and standpipe system. The answer is 4-inch if the FDC
supplies a sprinkler system riser only, since NFPA 13, section
8.17.2.3 (1) identifies that minimum 4-inch piping is required with fire
engine connections. Options 2 and 3 of this section are not applicable
to the scenario in question. 
  
If the FDC is also required to meet the standpipe system demand,
larger diameter (6-inch or 8-inch) piping may be required to meet the
system demand based on NFPA 14 requirements. NFPA 14, section
7.7.1 indicates that the system demand would need to be provided
through the fire department connection for Class I and III standpipe
systems. NFPA 14, section 7.7.4 identifies that the fire department
must be consulted regarding water supply availability from the fire
department pumper (engine) when the system demand is to be
supplied by the FDC. 
 
Question 5 - Light Fixture in Exterior Projection
NFPA 13-2013, section 8.15.7.3, permits the omission of sprinklers
beneath a protected combustible exterior projection having finish
materials of noncombustible, limited combustible or fire retardant
treated wood in accordance with NFPA 703. Does the installation of a
light fixture preclude the permitted omission of sprinklers beneath the
projection? 
  
Answer: No. Sprinkler omission is permitted based on the use of the
noncombustible, limited combustible or fire retardant treated finish
materials. There are no requirements excluding the installation of light
fixtures or similar features. Although the opening for the light fixture
allows a pathway into the combustible exterior projection; the interior is
required to have sprinkler protection, be filled with noncombustible
insulation, constructed in a manner limiting spaces to a volume of 160
cubic feet or be less than 55 square feet in area, which are all
scenarios of combustible concealed spaces that are permitted to omit
sprinklers.
  
Question 6 - Battery Lifespan
Does NFPA 20 specify the lifespan of batteries used in starting diesel
motor fire pumps? 
  
Answer: No, NFPA 20, Standard for the Installation of Fire Pumps,
does not specify a lifespan for the batteries. Neither does NFPA 25,
Standard for the Inspection, Testing and Maintenance of Water-
Based Fire Protection Systems. NFPA 25 does testing and
maintenance of the batteries at specific intervals, but does not set a
maximum lifespan of the batteries. A battery's expected lifespan
would be discussed in the manufacturer's installation instruction.  
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Question 7 - Measuring along the Slope
Figure 8.6.4.1.3.1(b) which illustrates sprinklers under a pitched roof
was referenced. Is the distance from the sprinkler to the wall (½ S)
measured along the slope?
 
Answer: Yes. Both the distance between sprinklers (S dimension)
and the distance from the sprinkler to the wall (½ S dimension) are
measured along the slope. This concept is found in section 8.5.3.1.2
of NFPA 13 which reads as follows: "The maximum distance shall be
measured along the slope of the ceiling."
 
Question 8 - Sprinklers Near a Ceiling Peak
Standard spray sprinklers are being installed under a sloped ceiling
that has a central peak. Do the two sprinklers near the peak of the
ceiling need to be installed at least 6 ft apart horizontally?
  
Answer: Yes. Standard spray sprinklers must be installed at a
minimum distance of 6 ft from an adjacent sprinkler to prevent cold
soldering. This rule applies to both flat ceiling and slope ceiling
applications. This concept has been graphically depicted in NFPA 13
in Figure 8.10.3.6. Although this figure is for residential sprinklers (and
the minimum distance is 8 ft) the same concept applies to other
sprinklers, there just is not a figure for the other types.
  
Question 9 - Classifying Commodities with Plastic Packaging
There is a project for a warehouse of rack storage with packaged
meats stored in plastic crates. You have indicated that the packaged
meats have been classified as a Class III commodity. Specifically, do
the plastic crates need to be taken into consideration in regards to the
classification. 
  
Answer: Yes. Section 5.6.1.1.1.1 of NFPA 13 indicates that the "type
and amount of materials used as part of the product and its primary
packaging as well as the storage pallet shall be considered in the
classification of the commodity." Therefore, the packaging would be
required to take into consideration the volume and weight of the
plastics when considering the commodity classification. The 2016
edition of NFPA 13 also clarified that when considering the percentage
of weight or volume of plastics in a commodity, there is a relationship
of both that are acceptable and not simply one or the other. For
example, it is permissible to have a maximum of 17% expanded
Group A plastic by volume with a maximum of 5% unexpanded
Group A plastic by weight in a commodity which would allow it to be
considered a Class IV commodity. Another example would be if there
is the maximum allowed 25% expanded Group A plastic by volume,
then is would not be permitted to have any unexpanded Group A
plastic by weight in the commodity while maintaining a Class IV
commodity classification. This is shown in Figure 5.6.3.3.3(a) of NFPA
13.
  
Question 10 - Sprinklers in a Breezeway
A building that is being protected in accordance with NFPA 13R
within a residential complex is planned.  Are sprinklers required to be
installed in the breezeway/covered entry of the building?
  
Answer: No. NFPA 13R does not require sprinklers to be installed in
many exterior applications.  Section 6.6.5 in NFPA 13R, 2016 Edition
is cited below.  The annex language also indicates that breezeways
are intended to be included in the described spaces where sprinklers
are permitted to be omitted.  This would also be similar to a covered
entry.
  

6.6.5* Except as provided for in 6.6.5.1, sprinklers shall not
be required in any porches, balconies, corridors, carports,
porte cocheres, and stairs that are open and attached.
A.6.6.5 An example of an open or exterior corridor, stair, or
breezeway is one that is exposed to the outside atmosphere
(temperature). Another example is an exterior wraparound
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corridor that is typical in a two- to three-story motel. [See
Figure A.6.6.5(a) through Figure A.6.6.5(e).]
  
6.6.5.1 Where a roof or deck is provided above, sprinklers
shall be installed to protect attached exterior balconies,
attached exterior decks, and ground floor patios serving
dwelling units in buildings of Construction Type V.

  
Users should be there may be building code requirements for
breezeways where fire sprinklers would need to be installed. This is
based on separations that are not rated in which sprinklers would be
required in a breezeway.
  
Question 11 - Draft Curtains Separating ESFR Sprinklers from
Adjoining Areas
An area is protected with ESFR sprinklers.  There is a neighboring
area that is Ordinary Hazard.  Is a draft curtain required by NFPA 13
between the ESFR area and the Ordinary Hazard area if quick
response sprinklers are installed in the Ordinary Hazard area?
  
Answer: No.  As long as quick response sprinklers are installed in
the adjoining area, a draft curtain would not be required.  The intent of
a draft curtain is to separate the areas so that sprinklers operate only
on the side that is experiencing a fire incident.  If one side has quick
response and the other side uses standard response sprinklers there
is a risk of opening sprinklers far from the fire source that may result
in too many sprinklers being open.  Therefore, if the Ordinary Hazard
area also uses quick response sprinklers, then a draft curtain would
not be required.
  
In addition, it was questioned if there is an area protected with ESFR
sprinklers, but the adjacent hazard is an Extra Hazard occupancy, is
a draft curtain required.  Again, as long as a quick response sprinkler
is used to protect the Extra Hazard occupancy, then a draft curtain
would not be required.  Of course, with an Extra Hazard occupancy,
the sprinklers will have to be specifically listed as quick response
sprinklers that are permitted to protect Extra Hazard.
  
Question 12 - Clearance Near Vertical System Piping
In an area requiring protection from earthquake forces, would a fire
sprinkler riser or standpipe near a fire rated wall, such as in a
stairwell, need to maintain the 2 inches of clearance referenced for
pipe from structural members?
  
Answer: No. The vertical system piping will have to have appropriate
flexibility and bracing as called for in NFPA 13.  This will allow it to
move with the wall, which along its length it is connected.  The real
goal is to avoid differential movement such that the pipe and the
nearby structure would not collide.  When the pipe is supported by
that nearby structure (walls or ceiling assemblies), it will move with
the structure and impact should not occur. If there are portions of the
structure expected to move differently than the system, it is wise to
leave a little space.
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the Expert of the Day (EOD)
program and it is available to
our members by phone, fax or
e-mail.  Call us at (845) 878-
4200 and press 2, or you can
send a fax to (845) 878-4215, or
you can e-mail us at
eod@nfsa.org.  Last year we
answered more than 2600
requests for assistance.
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